På måndag 2011-08-26

På måndag, då börjar skolan igen och jag har inga böcker för de har ännu inte kommit!?
På måndag börjar nollningen, där jag är fadder eller vad man nu vill kalla det.
På måndag börjar allvaret igen!


Men innan dess så ska jag börja jobba som gymnastikledare och det ska bli så enormt roligt att åter börja med det. Ikväll kör jag igång med det!
På lördag blir det nog utgång, ska bli spännande och se om vi får plats någonstans nu när alla nollor är ute och härjar i stan.
På söndag blir det planeringsmöte inför nollningen och på eftermiddagen så blir det åter till gymnastikhallen!

Nollning 2011-08-22

Idag ska vi ha nollningsmöte, i vi ingår 1:or och 2:or som redan läser till Dietist eller till Kostvetare. Det ska bli riktigt kul att få lära känna nya personer och framförallt se till så att de lär känna varandra. 
De nya är säkert lika nervös som man själv minns att man var. Idag ha de upprop, så på onsdag börjar vi med "lära-känna-lekar". Jag minns själv att det var rätt skönt att ha löjliga lekar som man kunde slappna av lite till, lära känna de andra i sin grupp och samarbeta med dem. 
Vi i nollningsgruppen för nya kostvetare har bara snälla lekar. Vi vill ju inte att de ska känna sig utpekade eller att de ska känna sig obekväma, vilket vi ledare inte heller vill utsätta dem för.
Jag hoppas på en roligt och lärorik nollning under de första två veckorna.

Heta mandlar med sötma av honung 2011-08-18

Här kommer nu äntligen receptet på de heta mandlarna med sötma av honung.
Heta mandlar med sötma av honung
Ingredienser;
Ett paket mandlar
En halv chili
2 msk hongung
  1. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de är mörka i färgen.
  2. Hacka chilin och stek den med mandlarna
  3. Rör ner honungen och låt koka ca 5 min
  4. Häll upp på bakplåtspapper för att svalna






Maränger 2011-08-18

Jag gjorde ju nyligen ett inlägg där jag visade att jag hade gjort maränger, samt i tårtreceptet krävs maränger. Så här kommer nu ett marängrecept. 
Maränger Tre bottnar och ca 20 vanliga, tar två h i ugnen och ca 30 min att förbereda och baka ut.
Ingredienser
5 dl äggvitor
2 - 2,5 dl socker
  1. Vispa äggvitorna med en elvisp tillsammans med socker. Smeten ska bli mycket fast i konsistensen.
  2. Lägg ner smeten i en plastpåse. Klipp ett litet hål där vars smeten ska spritsas ut.
  3. Spritsa ut marängerna på bakplåtspapper.
  4. Låt sedan stå i ugnen tills de stelnat och fått önskad färg.




Tårta 2011-08-18

Bakade tårta för någon dag sedan och det blev toppen gott.
Schwarzwald inspirerad tårta. 6-8 portioner. Tid; 15 min om man har färdiga maränger. 
Ingredienser;
3 marängbottnar
3-4 dl grädde
3 msk kakao
1 dl rostade heta mandlar. Recept hittar du här!
  1. Vispa grädden
  2. Blanda varsamt ner kakao i grädden
  3. Hacka mandlarna
  4. Bre ut grädden på vaje lager maräng
  5. Strö över mandeln på toppen





 


Dagens skörd i köket 2011-08-13

Idag har jag stått länge i köket. Det har blivit både grönsakssoppa i ett jättestort kok, creme brûlé som nu håller på att svalna, marränger och tårtbottnar av marräng på äggvitan som blev över från creme brûlén, rostade mandlar med smak av chili och honung. Till kvällsmat ska det bli tacos som jag ska starta med genast.





Frukost 2011-08-13

Dagens frukost bestod av yoghurt 3% fett, müslie, solrosfrön, pumpakörnor, linfrön, en banan och te till det.




Alltid slut på pennor 2011-08-13

Jag har ett litet problem, kanske känner ni igen er. Alltid när man ska skriva så finns det ingen fungerande bläckpenna. Jag tror att jag under terminen som var förbrukade ca 20 bläckpennor på skolarbete/pluggning. Så igår kväll bestämde jag mig för att testa mina bläckpennor och slänga dem som är dåliga eller rent av är slut, och samla ihop de som fungerar så att jag under denna termin inte behöver ha det problemet.
Sen kan man ju fråga sig varför jag inte skriver med blyerts och det är för att jag tycker att det smetar ut så mycket och sen har man blyerts överallt, framförallt på pappret som ligger under det man skriver på, när ena sidan är skriven och blyertsen hamnar neråt så trycks det av på pappret under.


Mini jobb del II 2011-08-13

Nu var det ett tag sen jag skrev att jag hade fått ett litet uppdrag. Mer om det kan ni läsa här; http://levlivetlattare.webblogg.se/2011/june/mini-jobb-2011-06-30.html
Nu undrar jag ju så klart hur det har gått för tjejen som jag hjälpte. Har inte hört något om resultatet på ett tag nu, så jag väntar spänt på att höra hur det går. Ev. kan man skära ner ännu mer på veckomatsedeln så att man får resultat nu med, då det är snart 1,5 månader sedan dieten påbörjades och viktnedgången kanske sakta avstannar. 
Jag har även fått två nya aspiranter som är intresserade av att påbörja en diet som jag designar. Ser varmt fram emot det, då jag blir minst lika glad som vederbörande över viktnedgången. Denna gång har jag dock lite andra saker att ta med i beräkningen så som att personerna lever i en helt annan typ av familj där det kan vara svårare att påverka matvanorna. Denna gång har även en person en sjukdom som ska beaktas och förhoppningsvis bli bättre av såväl nya kostval som viktnedgång, vilket gynnar tillfriskningen. Förragången hade jag sojaallergi och laktosintolerans att brottas med, men det är bra och utvecklande att möta utmaningar.

Tidning; Gastric bypass 2011-08-12

Imorse läste jag lite från en tidning och hittade denna artikel; http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1525179/Effektiv-losning---men-alternativ-behovs.html Publicerad 12 augusti 2011 0.30 Uppdaterad 12 augusti 2011 8.17. 
Det är intressant att se att man nu får upp ögonen för hur explosionsartat denna typ av metod har ökat på senare tid. Man har även börjat se negativa konsekvenser med metoden.
Såg för ett bra tag sen, en typ av dokumentär om hur en del patienter mådde efter operationen och ett tag in i det nya livet och det är en annan bild än den många har av denna metod. Såklart finns det alltid fördelar och nackdelar med alla metoder, men i detta läget kan man fråga sig vilket som väger tygnst.
Om man själv funderar på att genomgå en liknande operation eller samma, så tänk igenom valet noga. Det kommer att förändra ditt liv för gott. Det är en helt ny värld som väntar på andra sidan. Det man ska tänka på är att man opererar magen och fixar inte riktigt hur man tänker om sig själv eller hur man förhåller sig till mat. Med det menar jag att man förbereder sig på en operation, lär sig om hur man ska äta och liknande, men man lär sig kanske inte alltid att hantera hur man psykiskt mår efter viktnedgång, vad som ev orsakade viktuppgången från början så att man kan arbeta med den delen. Jag tror att risken med en sådan här metod är att man inte psykiskt hänger med i svängen och att man ev. trillar tillbaka till samma gamla vana som tidigare, vilket gör att man går upp i vikt igen och tänjer ut magsäcken till ordinarie storlek.
Självklart finns det patienter som denna metod fungerar utmärkt för och man ser tidigt ett snabbt positivt resultat, vilket kan motivera patienten ytterliggare. 
Tänk igenom valet noga, för det är, när det kommer till kritan, DITT BESLUT!
http://www.cftk.se/media/921/gastric_bypass.gif



Bild hämtad från http://www.cftk.se/media/921/gastric_bypass.gif kl 21,29 2011-08-12.



Östersund 2011-08-11

Nyligen besökte jag Östersund, staden i mitten av Sverige. Östersund har utmärkts till Sveriges matstad, men utav vem vet jag inte, dock står det reklam för det lite var stans i staden. Under de dagarna jag var där skulle det vara en matmässa på det gula torget. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=3981694
Bild hämtad från; http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=3981694 kl 23,16. 20110811. Publicerat: söndag 05 september 2010 kl 13:47

Snart är det skolstart. 2011-08-09

Snart är det åter skolstart. Sommaren har gått fort, snabbare än man kunnat ana när man sa hejdå till vännerna inför sommaren. Under lovet har jag lagat en hel del mat, framförallt bakat. En dag var jag och min bror ute i skogen vid sommarstugan och plockade blåbär som vi sedan bakade paj på. Riktigt gott var det och det gick hem i resten av familjen. En annan dag plockade vi röda vinbär som jag bakade en paj på. Min sommar har varit lugn och härlig, med en hel del natur, mat och aktiviteter. Vi hoppas att kommande termin blir minst lika lyckad som tidiare. Att bloggen fortsätter rulla på med intressanta, givande inlägg. Så får vi även se om det kommer upp fler inlägg per vecka än vad det har varit hittills. Se om ni kan gissa hur många inlägg jag har på bloggen?

RSS 2.0