Tentan 2011-02-22

I fredags hade vi vår första tenta och det är bland annat därför som bloggen har sått still ett tag. Har varit fullt upptagen med att plugga.
Jag tyckte att det var spännande att skriva en tenta. Självklart är man nervös och lite orolig inför hur det ska gå, men det tror jag att man alltid kommer att vara. Det kändes helt ok när jag lämnade in papprena. Skrev två tentor under samma tid, en i kemi och en i fysiologi.

Det som jag tyckte var svårt var att avgöra vilken nivå tentan kommer ligga på. Hur mycket måste jag kunna, är det verkligen hela boken från pärm till pärm, eller räcker det att kunna innehåller överskådligt. Nu efter denna tenta så har jag fått en referenspunkt till nästkommane tentor.

Som jag trodde tidigare, så överpluggade jag. Övade på mer och försökte trycka in mer fakta, än vad som behövdes, enligt tentan. Sen är det aldrig fel med kunskap, så jag har inte lärt mig förgäves. Det kommer säkert till användning senare under utbildningen.

Nu har vi börjat med ett nytt avsnitt/del moment i kursen, som vi kan kalla energigivare i kosten. Så nu har vi börjat komma in på kost, men är kvar rätt mycket i kemi världen. Det känns jättekul att börja med en ny del av kursen. Allt är så intressant och hänger ihop på ett logiskt sätt.



Ägg 2011-02-21

Har använt en hel äggkartong, men har ETT ägg kvar, som jag inte vet vad jag ska göra av. Är inte så förtjust i att äta ägg stekt eller kokt, bara som det är, utan vill ha det i ex ett bakverk eller i en sås, men imorgon till frukost tänkte jag ge det en chans. För att det ska bli lite roligare att äta det imorgon så har jag dekorerat det. På så sätt kan jag lättare "lura" i mig det.


Snyggt? Har ni några knep för att äta det som ni kanske inte alltid tycker är det allra godaste?

Tränings tips för dig som vill stanna hemma 2011-02-21

Lovade ju lite enklare tränings tips som man kan utföra hemma. Du bör ju klä om till träningskläder. Vill du har skor är det upp till dig, dock rekommenderar jag att man använder skor när man ska träna, beroende på vilken typ av träning det är. Till detta passet, då vi ska hoppa lite, rekommenderar jag skor. Ha gärna på någon bra musik som peppar dig, gärna en med stadig rymt så att du kan hoppa/ göra övningarna i takt. Tex hoppa jumpingjacks i takt eller göra armhävningar i takt. (puls på musiken; 140-160) Gör gärna en spellista som du kan ha igång när du tränar, glöm inte att lägga lugnare på slutet till strechingen. (puls (slag=takt/minut) på musiken; 80-100)

Till uppvärmning;
  1. 8 x 5 jumping jacks
  2. 8 x 5 skidåkare
  3. 8 x 5 höga knän + armar
  4. 8 x 5 fot mot baken + armar
  5. 16 x 5 springa på stället m höga knän
  6. 16 x 5 springa på stället, sparka rumpan

Styrka delen;
  1. 10 x 3 armböjningar
  2. 10 x 3 situps mitten
  3. 10 x 3 situps v
  4. 10 x 3 situps h
  5. 10 x 3 rygglyft
  6. 10 x 3 upphopp
  7. 10 x 3 tåhävningar
  8. 10 x 3 dips
  9. 10 x 3 stepups
  10. 30sekunder x 3 plankan






Konditionsdelen;
  1. 8 x hoppa jämnfota och boxa m händerna
  2. 8 x karinhopp, två åt varje sida + armbågar
  3. 8 x lådan
  4. 8 x gahna
  5. 8 x jumping jacks
  6. 8 x skidåkaren
  7. 8 x höga knän + armar
  8. 8 x fot mot baken + armar
Upprepa i minst 10 min. Gör gärna denna serie till några låtar, ca tre st, och gärna samma låtar varje gång så blir det som en "dans" och du kommer ihåg ordningen och behöver ingen "fusklapp" med övningarna på.
Sen när man kan det, kan det vara spännande att byta låtar och se hur det påverkar ens resultat. Glöm inte bort armarna, det är viktigt att ha med dem för att öka blodcirkulationen, sen blir det mycket roligare att ha med dem och det blir en liten utmaning att lära sig de rörelserna också.

Bilder till övningarna kommer inom kort!

Mellanmål 2011-02-21

Dagens mellanmål var följande;

Mumsiga makrill mackor! En portion, tid ca 5 min.
Ingredienser;
2 knäckemackor
smör
en konserv makrill i tomat
lite grönt på toppen (jag har använt mig av det jag odlade)

Till måltiden jag har druckit ett glas mjölk och ett glas nyponsoppa.

  1. Bre smörgåsarna. (Man behöver inte smör om man inte vill, men jag använder det för att inte knäckebrödet ska bli blött av tomatsåsen.)
  2. Portionera ut makrillen på de två mackorna, mos lite med en gaffel.
  3. Lägg på de gröna "kvistarna".

Hoppas att det smakar gott!





Önskemål om viktnedgång 2011-02-21

Har fått önskemål om att skriva om viktnedgång på ett "enkelt" sätt.


Jag tror att vi alla har funderat över vår vikt. En del vill gå upp i vikt och andra vill gå ner i vikt. Båda dessa kan vara kämpiga att lyckas med. Det krävs beslutsamhet och en strak vilja och det har du!

Första steget för att börja, är att bestämma sig. Vad vill jag? Vill jag verkligen detta? För vem gör jag det? Varför gör jag det? Hur ska jag genomföra det?
Vad som är rätt svar på dessa frågor är upp till dig att bestämma.

Det är bra att ha en bra motivationskälla. Om man inte har någon som peppar en, får man peppa sig själv. Enklaste sättet att göra det på, enligt mig, är att skriva upp ett stort mål. Till exempel; jag vill väga x kg. Ex; jag vill ha ett midjemått på x cm. Ex; jag vill se bättre ut genom att se ut på följande sätt.....Ex; jag vill leva mer hälsosamt.

Det kan vara bra att skriva upp lite siffror för att lättare själv se resultat. Dock ska man verkligen inte fixera sig vid siffror. Det är bra när DU känner dig NÖJD. När man har ett tydligt mål för sig, är det lättare att dela upp det i delmål. Ex; vecka 10 ska jag ha varit ute och joggat tre gånger. Ex; vecka 13 ska jag ha ett midjemått på x cm. Ex; jag ska äta 3 frukter om dagen. Osv...det är bra om det är tidsbestämt och ett antal, så att man lätt kan se om man har "fuskat" för sig själv. Glöm inte bort att göra ett "schema/ en plan" på HUR du ska uppnå delmålen. Ex; för att jag ska kunna äta tre frukter om dagen, måste jag köpa mer frunkt och ta med till jobbet/ skolan. Ex; för att jag ska kunna har ett midjemått på x cm måste jag äta....och motionera...för att ha tid med det måste jag prioritera....

Lyckas man uppnå sina delmål, vilket bör vara minst ett delmål/vecka, kommer man bli jättestolt över sig själv. Det får gärna vara en del väldigt "lätta" delmål just för att få upp motivationen. Sen är vi ju oftast mest kritiska mot oss själva, så ge dig själv beröm! Om du inte har lyckats med dig delmål, ge inte upp. Flytta fram schemat två dagar, så att du lyckas. Kanske har du satt upp för hårda krav? Kanske har du inte fullföljt planen/schemat? Kanske har något kommit ivägen? Det är bra att reflektera och utvärdera hur det har gått idag / denna veckan. Ge sig själv uppmuntran. Vad gjorde jag bra! Vad ska jag förbättra!

Att kolla upp sitt BMI (=body mass index) kan vara en bra hint, men inget man bör följa slaviskt då det kan vara ganska missvisande. T. ex. Magnus Samulesson, sveriges starkaste man, har ett för högt BMI, men inte är han otränad eller ohälsosam för det. Det som gör BMI missvisande är att det inte tar hänsyn till FM och FFM. (FM=fett massa, FFM= fett fri massa) Alltså vet man inte om det som är "övervikt" består av musker eller för mycket fett.
BMI räknar man ut genom att ta sin vikt (i kg), delat med sin längd (i m) i kadrat. VI tar det igen; ex 65 / 1,7²
(1,7² = 1,7*1,7) = ca 22,5. Man bör ha ett BMI inom värdena 20-25. Ligger det under värdet 20, ger det en hint om att man är underviktig, och liget det över värdet 25, ger det en hint om att man är överviktig.

Sen kommer vi till den del som ni längtat efter mest; tips som fungerar! Då måste jag få vara lite tråkig och säga, lagom är bäst! Intäckter och utgifter bör ligga i våg. Men det är så det är, äter jag en glass, måste jag så också förbränna denna glass för att inte gå upp i vikt. Kroppen förbränner kcal även när vi sover, så bara för att man äter en glass behöver man inte springa en mil. Äter man flera glassar, behöver man dock tänka på hur stor "utgiftsbanken" är belånad. Vi gör ett exempel för att lättare förstå hur jag tänker (glassen har inget riktigt värde, det är bara rent hypotetsikt). Vi har tio kronor. Om vi äter, får vi mer pengar på intäcksbanken. T. ex äter vi en glass får vi fem kronor på kontot. För att bli av med pengarna måste vi jobbar bort dem t ex genom att gå en promenad, så har vi betalat den räkningen, då kontot ska ligga på 10 kr.

Går vi ut och går en promenad, så blir det minus i kassan och vi måste få in pengar, genom att äta ex en banan. Så ligger vi inte back de kronorna. Det handlar om att hela tiden har en stadig ekonomi.

De tips som finns är många!
Några enkla steg är ju att minska på det som inte är så hälsosamt.

* Tex kan man dra ner på alkoholkonsumtionen. Alkohol har ett högre kcal värde än kolhydrater och proteiner, men lägre än fett. Alltså är alkohol en engergikälla som kroppen inte direkt tycker om. Så vill man minska antalet "räkningar" kan man dra ner på alkoholkonsumtionen.

* När man går och handlar bör man vara mätt och följa sin inköpslista som man skrev i samband med att man bestämde veckans matsedel. Då slipper man massa felköp och onyttiga saker, så som chips, alkolholhaltiga drycker, drycker med mycket socker, ex läsk, saft och juice och sötsaker, kakor, bullar, ja allt dylikt. För finns det inte hemma, så kan du inte heller äta det. Ett ganska enkelt sätt att stoppa själv. Det är lättare att välja nyttigt när folk ser på, ex i matbutiken, än när man sitter ensam på kvällen och kollar på tv runt 21 tiden och börjar bli småhungrig. Ta då iställen en av de frukterna som du köpte, så kan du dessutom checka av den från din delmåls lista och från schemat (mellanmåls tips kommer i ett senare inlägg) (http://levlivetlattare.webblogg.se/category/recept.html ).

* När du gör din matsedel för veckan, utgå ifrån de grönsaker du vill använda, och lätt till kött och potatis/pasta/ris osv senare. Tänk mer; det skulle vara gott med paprika och purjolök, vad kan jag göra med det? Jo ex. Kycklinggryta a la hot paprika (finns under kategorin recept). (http://levlivetlattare.webblogg.se/category/recept.html ) Eller jag vill äta päron, vart kan jag få in det i matsedeln? Kanske på filen på morgonen, eller till mellanmål på dagen, eller till middagen?

* Börja motionera. Kan vara lite kämpigt när det är kallt och mörkt, men träna inomhus. Kanske gillar du inte att stå med massa andra människor på ett pass och se dig själv svettas i spelgeln? Träna hemma, i vardagsrummet eller i ditt eget rum (tips på övningar kommer inom kort under kategorin Hälsa och idrott) (http://levlivetlattare.webblogg.se/category/allmant.html.)


Lyxigt vatten 2011-02-11

Köpte billiga citroner och skar upp en i tunna tunna skivor. Man vet att det är tillräckligt tunnt när man kan se igenom skivan.

Lyxigt vatten. Portioner, nästan obegränsat. Tid; max 5 min.

Ingredienser;
1 citron och eller 1 lime (limen ger en mer besk smak)
Kranvatten

  1. Diska citrusfrukten - frukterna.
  2. Skiva upp citrusfrukten - frukterna.
  3. Lägg upp totalt ca 5 skivor i en karaff och fyll på med kallt vatten.
  4. Servera väl kylt. (Om det får stå och dra ett tag smakar det mer)
  5. Lägg resten av citrusfrukterna i olika burkar med lock och förvara i kylen, för att användas vid senare tillfälle, tex nästa dag. Citrusfruktsskivorna ger smak till ca 8 L vatten, beroende på hur stark smak man vill ha.

Hoppas att det smakar!


Jag tyckte att det smakade mycket bra, men det luktar ännu bättre och ser så sjukt snyggt ut. Det ser riktigt proffsigt ut när man serverar om man har i någon skiva av tex en citrusfrukt. Man kan även ha i gurka, men det ger en annan karraktär på smak osv.


Dagens lunch 2011-02-12

Dagens lunch bestod av tinad "Kycklinggryta a laa hot paprika" och det goda nybakta brödet. Mycket smarrigt! Härligt att doppa brödet i den varma soppa och sen titta ut och se den djupa snön ligga i fönsterkarmen (på tredje våningen).
Och så avnjöts det i gott sällskap, vilket får maten att smaka godare.


Brödbakning 2011-02-12

Idag bakade jag och min kille bröd. Det är så underbart gott. Varför vi fick för oss att baka var då vi skulle köpa ett bröd till honom, och han började titta runt lite och valde ett som påminde om ett hembakat bröd. Så kollade vi på innehållsförteckningen och kände efter, att det skulle smaka sjukt mycket godare om vi bakade själva, så att så fick det bli. Så istället för att köpa en limpa för ca 25 kr så köpte vi jäst för 1,50 kr. Så fick vi ett godare bröd, bakat med äkta kärlek och gemenskap. Det är dessutom kul att göra saker ihop.

Äkta kärleksbröd. Två limpor, tid ca 2h. (brödet ska jäsa i 1 h och stå i ugnen 0,5h, bakningen tar ca 10 min)

Ingredienser;
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
10-15 dl vetemjöl
(pumpakärnor ca 1 dl, müslie/havregryn ca 0,5 dl)
Salt till garnering samt vatten till pensling
(bakplåtspapper, kökshandduk)

  1. Värm vattnet till 37 grader C.
  2. Smula ner jästen i bunken.
  3. Tillsätt salt, socker och olivolja.
  4. Tillsätt vattnet och rör tills jäsen löst sig.
  5. Blanda i mjölet tills det blivit en deg som släpper från bunkens kanter.
  6. Lägg över bakduken och låt jäsa i ca 30 min.
  7. Baka ut limporna på mjöla bakbord. (Tillsätt pumpa frön i det ena brödet).
  8. Sätt på ugnen på 175-200 grader C.
  9. Lägg upp på plåten och låt jäsa i ytterliggare 30 min.
  10. Pensla limporna och strö över lite salt på brödets yta. Ev strö över lite müslie/havregryn.
  11. Ställ in mitt i ugnen för att gräddas i ca 30 min. (Diska under tiden brödet är i ugnen)
  12. Ställ för att vila/svalna och avnjut det härliga brödets smaker.

Hoppas att det smakar!


Ovan; Punkt 4

Ovan; punkt 6

Ovan; efter att brödet jäst i 30 min första gången.

Innan jäsning nr 2.

Efter jäsning nr 2, pensling och garnering.

Nu är det klart för förtäring! (punkt 12)


Middag 2011-02-11

Dagens middag blev fisk. Kände för att äta fisk så att så fick det bli.

Fisk med ris, grönsaker och vitlökssås. 1 portion, tid ca 30 min.

Ingredienser;
ca 1 dl ris
en bit fiskfilé (eller vilken fisk du nu vill äta)
en liten röd paprika
0,5-1 dl majs
0,5-1 dl broccoli
0,5 dl creme freish
0,5 dl naturell yoghurt
0,5-1 vitlöksklyfta
salt
peppar
citronpeppar
matfett till stekning
vatten till kokning av ris

  1. Koka en portion ris enligt paketet.
  2. Koka broccolin/micra den ljummen. Häll upp i en skål.
  3. Stek fisken. Krydda med citronpeppar.
  4. Ta fram majsen/värm den om den är fryst. Lägg upp i en skål.
  5. Skär paprikan i lagoma stavar. Lägg upp i en skål.
  6. Blanda creme freshen och yoghurten med pressad vitlök, salt och peppar.
  7. Servera med fisken upplagd på riset.

Hoppas att det smakar!






Frukost 2011-02-10

Idag har jag varit i skolan, nästan som vanligt och räknat på min kostregistrering. Det gick bra och jag har lärt mig ännu mer nytt.

Nu är det bara en vecka kvar till tentan. Vi är många som redan har tenta ångest, kanske blir det ett litet "flogstavrål" dagen innan. Det känns som om det är väldigt mycket att plugga på till just denna tentan. Kanske, vilket jag brukar göra, pluggar jag för mycket, om man nu kan det!? Till denna tenta så är det kemi och fysiologi. Samtidigt som vi har de två ämnena så har vi även kostregistrering och uppgifter i det. Kanske är det bara en fas just nu då vi läser tre ämnen parallelt, varav två av dem är tyngre.

Vi är några tjejer som pluggar ihop och det funkar mycket bra. Där kan man ta upp sina funderingar och få svar på dem, samt förklara för andra, vilket alla vinner på. När vi satt där sist, så försökte vi "ringa" in det viktigaste men inte blev vi direkt klokare på det, då det är då mycket som är viktigt. Det vi kom fram till var att det är ännu mer att plugga på...

Kunskap är att veta hur litet man vet!
Och nu har jag verkligen förstått innebörden av det! Ju mer jag lär mig, ju mer finns kvar att lära, helt otroligt.

Dagens frukost bestod av tre smörgåsar. En rågkuse med skinka och lite gröna skott, en knäckemacka med kaviar och en ljusmacka med den hemmagjorda ljuvliga apelsin sylten. Helt underbar frukost som avnjöts med en kopp te.



Dagens mellanmål 2011-02-08

Dagens mellanmål består av en avokado och en liten creme fresh röra med salt och peppar, för att krydda upp avokadon lite.


Mumsigt! :)

Odling fortsättning 2011-02-09

För ett litet tag sen så började jag ju odla. Det har gått jättebra och de är nu gröna och ätbara. Jag har ätit av dem i ca en vecka nu, så bilderna nedan är från den 4/2-2011. Jag kan vart rekomendera att odla inne då det är vackert med ett grönt tillskott i fönstret, samt att det smakar gott. Min odling har jag bl. a. lagt på smörgåsen på morgonen, smakar och ser gott ut!




Apelsin sylt 2011-02-08

Idag fick jag lite spatt och fick för mig att jag skulle testa att göra egen apelsin marmelad/sylt. Så jag köpte apelsiner på väg hem från skolan.
När jag kom hem kom jag på att det kan vara bra att kika lite på ett recept så jag fick ett hum om hur man går till väga.
Apelsin sylt med en touch av ingefära och chili. ca 0,5L, tid 2h
Ingredienser;
1 stor apelsin
ca 1 tsk riven ingefära
ca 1 tsk finhackad chili
ca 4 dl vatten
ca 2 dl socker
ca 2 dl syltsocker

  1. Diska apelsinen.
  2. Finhacka apelsinen (skalet ska vara med) i så små bitar som du vill ha dem då du äter sylten. Beroende på hur besk du vill ha sylten, reducera skalmängden, då skalen ger en lite besk eftersmak. Själv tog jar med allt skal.
  3. Riv ingefäran
  4. Finhacka chilin.
  5. Koka vatten, apelsin, ingefära och chili på medelvärme i ca 1 timme. Börja med 2 dl vatten och tillsätt resten under kokningen så att det inte kokar tort. Det har kokat klart när apelsinskalen mjuknat och börjat koka sönder. Sylten har nu tjocknat en del och börjar bli klistrig/kletig.
  6. Tillsätt syltsockret och koka ca 20 min.
  7. Tillsätt socker efter smak och låt det koka ihop i ca 10 min.
  8. Låt det svalna av och häll sedan upp på burkar.

Hoppas det smakar!

Själv är jag mycket nöjd med resultatet med tanke på att jag inte gjort sylt på citrus tidigare. Smaken är dessutom helt underbar, kommer nog inte köpa apelsinmarmelad mer. Jag tyckte att det var enkelt att "slänga ihop" sylten då den gör sig själv när den kokar. Det är inte så mycket jobb som man kan tro och med tanke på resultatet så är det helt klart värt det, enligt mig.


Visst ser det gott ut?

RSS 2.0