Lyxig vardags frukost 28-01-11

Dagens frukost bestod av;


Lyxig vardagsfrukost; en portion, tid ca 5 min.

Ingredienser;
turkisk yoghurt (190g)
blåbär (30g)
hallon (73g)
valnötter (50g)

  1. Häll upp yoghurten i en skål.
  2. Tillsätt bär och nötter.

Hoppas det smakar, för det tyckte jag!




Storkokets efterrätt 27-01-11

Det blev även en efterrätt till kycklinggrytan "a la hot paprika".

Stekta äpplen, antal portioner ca 1-2, tid ca 20 min

Ingredienser;
1 äpple
0,5 tsk smör
0,5-1 tsk socker
kanel
1 tsk creme fraish/portion

  1. Skala och hacka äpplet.
  2. Sätt igång plattan, häll i smör och stek äpplet tills det är gyllenbrunt.
  3. Till sätt socker och kanel och rör om.
  4. Häll upp i serveringsglas.
  5. Toppa med creme fraish.

Hoppas det smakar!




Storkoket 27-01-11

Idag är det dags för storkok. Jag och en vän har bestämt oss för att laga mat ihop idag, olika rätter men att man har varandras sällskap. Alltid mycket trevligare att laga mat i gott sällskap. Man ska ju laga med kärlek ;) så blir det godare och det känns bättre i magen.

Till dagens storkok har jag bland annat använt ingredienser från inköpet den 26-01-11.

Kycklinggryta "a la hot paprika". 8-12 portioner, tid ca 2 h.

Ingredienser;
650 g kyckling
800 g krossade tomater
2 st gula lökar (222g)
2 klyftor vitlök (9g)
1 st purjolök (162g)
1 st chili (18g)
1 st gul paprika (182g)
2 st grön paprika (386g)
2 st röd paprika (261 g)
2 st buljongtärning (22g)
2,5 dl röda linser (225g)
2 port (enligt paketet) vit quinoa (0,5 dl, 70g)
matfett att steka i
1 L vatten
salt
peppar
Kastrull på ca 5 L

  1. Tag fram alla ingredienser.
  2. Skölj alla grönsaker och skala gullökarna.
  3. Hacka upp gullök i små bitar och lägg i en skål. Skär purjolöken och lägg i samma skål. Pressa vitlök och lägg i lökskålen.
  4. Rensa paprikorna och skär upp i bitar med storlek på ung 2*2 cm och lägg i en skål.
  5. Hacka upp chilin.
  6. Skär upp kycklingen i små bitar, ca 1*1*1 (cm3).
  7. Bryn på all lök i mattfettet. Låt det bryna i ca 5-10 min i en stor kastrull, ca 5 L. Tillsätt salt och peppar.
  8. Tillsätt buljongtärningarna och låt de smälta ned i lökblandningen.
  9. Tillsätt kycklingen och bryn tills kycklingen är "stekt"/klar, ca 10 min.
  10. Tillsätt paprikan, chilin och de krossade tomaterna.
  11. Låt koka upp
  12. Tillsätt vattnen
  13. Tillsätt de röda linserna, koka upp och låt sjuda i ca 15-30 min, till det har fått en fin matig konsistens.
  14. Koka under tiden upp vatten och följ anvisningarna på quinoa paketet för att "göra" quinoan.
  15. Smaka av med salt och peppar efter eget tycke och smak.
  16. Häll upp soppskål/djuptallrik och häll över quinoa efter smak.

Hoppas det smakar!

Budget för måltiden; kyckling; ca 50 kr, krossade tomater 10 kr, gul lök 2 kr, paprika grön 15 kr, paprika gul 5 kr, paprika röd 7 kr, chili 8 kr, purjolök 5 kr, röda linser 7 kr, quinoa 5 kr, vitlök 2 kr, buljong ca 2 kr, matfett ca 0,5 kr. totalt; 118,5 kr.
Budget/portion: ca 15 kr/portion om man gör 8 portioner, ca 12 kr/portion om man gör 10 portioner, ca 10 kr/portion om man gör 12 portioner.



Mycket gott! Rekommenderas verkligen! Vill man ha det lite mindre "hot" så minska på mängden chili.

Uppdrag BLÅ POPCORN

Idag har jag i uppdrag att göra blå popcorn. Jag har (vilket jag alltid gör) gjort egna pocorn på spisen, alltså inte micro popcorn. Jag tycker att det blir mycket godare att göra dem själv, dessutom får man koll på vad man äter och vad de innehåller.

För att få dem blå jag har smält smöret, hällt ner blå karamellfärg i kastrullen och sen på med popcornen och skakade om ofta för att karamellfärgen skulle sprida sig jämnt över alla popcornen under popningen.

Helt ok lyckat. Skulle jag velat ha dem ännu mer intensivt blå, men som sagt så "vänder" sig pocornen nästan ut och in under popningen, vilket gör att karamellfärgen inte riktigt fäster på utsidan.



Dagens inköp 26-01-11

Dagens inköp till torsdagens storkok. Hoppas på att det ska bli gott på torsdag, ett litet "hittepå" recept.
Här har vi; creme fraish, röda linser, pumpakärnor, gula ärtor, quinoa, krossade tomater, lingon sylt, hallon, purjolök, grön paprika, gul paprika, röd paprika, gul lök, vit lök och chili.




Odling 26-01-11

Idag har jag börjat mitt nya mini projekt. Jag har börjat odla inomhus i två små krukor, som står i fönstret. Det är något ätbart som ska växa fram. Kan ni gissa vad?

Jag tycker jättemycket om att odla eget, och har brukat odla i växthus på somrarna, men nu bor jag i lägenhet så det är inte samma möjlighet till odla, men jag gör mitt bästa.



Kruka 1 Dag 1-5 (26-30/1)

Kruka 2 Dag 1-5 (26-30/1)


Tisdag 25-01-11

Idag har jag varit i skolan och lyssnat på en föreläsning om syra/baser i kemi. Intressant. :)
Det är mycket att plugga, men som tur är så är det mesta repetition av Naturvetenskap B, vilket var en kurs jag pluggade mycket på/till, vilket jag i efterhand är tacksam över.

Dock är det fortfarande mycket som ska läsas igenom (inte för att skrämma någon) men ska läsa igenom fyra böcker. Sen är det även åhörarkopior och anteckningar från lektionerna som ska gås igenom i förebyggande syfte och som repetition.

Idag har jag och en kompis varit på ikea och jag införskaffade nästan det sista till rummet/lgn. Det blev grytor, bestick, porslin, matlagningstillbehör, stekpannor osv osv osv osv. Det blev även ett nattduksbord och lite lådor att förvara saker i, så som papper, kläder, teknikprylar osv, men även saker så som pennställ. Så nu ser det bättre ut på mitt rum. Fattas lite saker så som garden, men förhoppningsvis införskaffas det i helgen.

Det är vad jag har hunnit med idag, och en liten "rundtur" på byn. Är det inte skolan och skolarbete så är det något med hemmet som ska fixas. Fullt upp hela tiden.


Mellis 21-01-11

Dagens mellis

"Fuskig vaniljyoghurt" med tillbehör. Antal portioner; 1, tid; ca 3 min.

2 dl Yoghurt
ca 1 msk vanillinsocker. Smaka av och bestäm mängden själv.
müslie
clementin eller annan frukt
2 digestive kex

  1. Tag fram alla "ingredienser", en skål och en sked.
  2. Häll i yoghurten i skålen och blanda ner vanillinsocker.
  3. Strö över müslien.
  4. lägg fram frukten och kexen

Hoppas det smakar!

Budget: clementin ca 3 kr, digestive kex ca 0,5 kr, müslien ca 0,5 kr, vanillinsocker ca 0,5 kr, yoghurten ca 2 kr: totalt 6,5 kr.






Fredag 21/1-2011

Idag har jag haft "lektion" i kemi och räknat med stökiometri. Det gick mycket bättre än förväntat. Det är väldigt logiskt så det är inte någon fara, tyckte jag.

Sen efter lunchen skulle vi försöka igen, med att få rätt på en registrering man behöver göra för att kunna skriva ut papper på skolan. Och så ska man ladda kortet med pengar då det kostar/papper man skriver ut. Vi kom så långt att vi skulle sätta in pengar på kontot, sen gick det inte längre. Så nu är vi "papperslösa". Kanske kan man fixa det under helgen, eller på måndag morgon. Det är ju en hel del sidor som ska ut. Många uppg., övn. och åhörarkopior.

Ikväll åker jag "hem". Ska bli skönt att fylla på garderoben och så nu. Har levt i två veckor på samma kläder och saker. Längtar efter lite fler ombyten. Har ju hittills haft fem tröjor på dessa två veckor, så klart har jag tvättat under tiden.

Nu sitter jag här och smälter mellanmålet som jag åt. Rensade ur kylen från lite saker som blir dåliga av att stå där tills jag kommer tillbaka. 
Så det fick bli ett snabbt och bra mellis.


Torsdag 20/1

Idag började skolan med förläsning i kemi, och jag tackar min lärare från gymnasiet och mig själv till att plugga så mycket som jag gjorde under gymnasietiden. Tror att det gynnar mig mycket nu, att jag har rätt goda baskunskaper i kemi. För nu kändes det som om man blev "inslängd" i kemins värld och skulle börja räkna g/mol och hålla på med olika bindningar, direkt.

Föreläsningen efter lunch var i fysiologi, även där var det högt tempo. Man måste vara med hela tiden, man hinner knappt blinka. Det är inte hemskt snabbt, utan roligt snabbt. Jag tycker om högt tempo, men jag vet att en del andra har det lite mer kämpigt. Handlar ganska mycket om att vara trygg i sig själv, så att man vågar fråga när man inte förstå, och det känns som om alla i klassen vågar säga till.

Efter skolan åkte jag hem och skulle beställa tågbiljetter via internet. Det slutade med att jag åkt till centralen och köpte den ena där, och bokade resten via internet hemma. Det hela tog för lång tid, men som tur är så har de som väntade på mig ett gott tålamod.

Sen väntades middag på korren. Underbart med sällskap :) Och tusen "moltals" tack för att ni finns (och för presenten)!

Utgång på nation, eller ja, det var planen men det tog stopp inne på en krog, men lika bra var det. Det var jättekul! Fick speciellt uppvaktande av nästan alla inne på krogen, ca 50-100 personer :D


Efterrätt på 5 minuter

Idag har jag även gjort en lyxig och billig efterrätt på väldigt kort tid.
SNABB & LYXIG "HURTPAJ" till en person, tar ca 5 min.

1,5 dl yoghurt
2 digestivekex
ca 1 dl frukt och/eller bär efter smak. Jag har tagit hallon och björnbär
1-2 tsk vanillinsocker

  1. Krossa kexen och lägg i botten av ett glas/serveringsskål
  2. Ta ett glas, häll upp yoghurten och blanda i vanillinsocker
  3. Häll över yoghurten över kexbotten
  4. Toppa med frukt/bär

Hoppas det smakar!

Budget till detta; 2 kr för yoghurten + 1 kr för digestivekex + 5 kr för mina bär + 0,5 kr för vanillinsocker = 8,5 kr totalt.








Kvällsmat 19-01-11

Just nu håller jag på att laga mat. Kokte mycket ris (8 port.) då jag håller på att laga en "låda" som ska in i ugnen. Den lådan behöver 6 portioner ris (till denna form), de andra två portionerna använde jag till att göra middag. Dagens middag blev

Recept på min KYCKLINGRÖRA till två personer. Tar ca 30 min totalt.

2 kycklingfileer á 150g.
2 msk olivolja
2 portioner ris
2 dl majs
knappt 1 dl grädde
kryddor efter smak
Broccoli enligt egen smak. Jag har tagit ca 2 dl broccoli.

  1. Koka riset efter paketets anvisningar.
  2. Skär och stek kycklingen i olivoljan.
  3. Krydda kycklingen.
  4. När kycklingen är väl stekt och gyllenbrun, blanda i majsen.
  5. Koka / micra / värm på broccolin efter egen smak.
  6. Rör ner grädden i kyckling och majs "röran" och låt koka ca 2 min.
  7. Rör ner riset i blandningen och rör om.
  8. Lägg upp på en tallrik och "pynta" med broccolin.

Hoppas det smakar!

Budget för denna måltid är ca: 30 kr för kycklingen + ca 2 kr för olivoljan + ca 3 kr för riset, ca 8 kr för majsen, ca 5 kr för grädden, ca 0,5 kr för broccoli. Då landar vi på; under 50 kr för två portioner. Beroende på vilket kyckling man väljer kan man få ner priset ännu mer.




Frukost

Idag till frukost, blev det som jag skrev i tidigare inlägg, en skål med yoghurt (1,5dl) med hallon och björnbär (totalt ca en näve). Till det blev det en grov smörgås med smör, skinka, paprika och sallad. Dricka till det blev te.




Äntligen

Idag var det skola igen och jag tycker verkligen att det är jätteroligt att lära mig nya saker. På förmiddagen så hade vi bland annat genomgång av skolordning och rektor osv. Vi hade även rundvandring. Sen vad det lunch, matlåda, billigt, nyttigt och gott. På eftermiddagen var det information om dietistprogrammet. Vilka kurser man läser osv.

Efter föreläsningarna så var det åter dags för "nollning". Idag var det uppdrag på stan, dvs att man skulle ex. fotografera ett ufo på en plats i stan. Sen får man olika poäng beroende på hur kreativt man löst uppdraget. Det var roligt men jag var tvungen att gå, då mina efterlängtade möbler skulle komma mellan 17-21.

Väl hemma efter inhandling av mat, så kom en vän över för att hjälpa mig skriva ihop och fixa med alla möbler. Tusen tack för det! :)
Efter ung. 3 h slit i rummet så är möblerna nu på plats. Mitt rum ekar inte längre. Jag har en mysig och härlig säng. Efteråt så bäddade jag och städade i ordning så först nu är det underbart. Känns så skönt att äntligen ha ett eget snyggt rum och att få sova i en säng. Uppskattar att få sova i en säng så otroligt mycket.


Första skoldagen

Idag började skolan och det kändes som om jag åter började första klass. Vi är ca 50 personer som läser kursen Kostvetenskap A. Då är det ungefär hälften av oss som går Dietistprogrammet och den andra halvan läser denna kursen fristående eller i programmet Kostvetenskap.

Vi gick igenom schemat och litteratur listan. Fick karta över byggnaden som vi ska vara i. Hoppas att jag kan slippa kartan om ett tag. Men det känns jättebra att börja plugga. Det känns i magen att jag har valt rätt inriktning på utb.

Idag började även "nollningen". Gud så kul det var. Mycket bättre än förväntat. Jag har alltid hört att "nollning" innebär en massa alkohol, men ännu är det inte så. Vi blev indelade i grupper om ca 8 personer. Sen fick vi ett band med våra namn på, som ska knytas runt huvudet. Sen gjorde vi roliga lekar.

Efter "nollningen" gick jag och en kompis på stan och fixade studentleg osv. till henne. Sen kollade vi även efter kläder till en förfest som vi har fått i uppdrag att fixa till "nollningen".

Efter att ha åkt bussen hem gick jag och handlade och det var inte det lilla heller. Storhandlade, mjöl, socker, olja, havregryn, salt osv. Allt som bara "finns" hemma. Sen blev det stor kök i det lilla köket. Har gjort köttfärssås på 1,5kg köttfärs. Maten ska frysas in och bli lunch lådor i framtiden. Alltid bra att ha färdigt i frysen. Ska göra mer stor kok inom kort. Frågan är bara vad för typ av stor kok. Borde göra min favorit, från när jag var yngre.

Under kvällen har jag försökt fixa internet och efter 1,5h så funkar det äntligen. 
Så kvällen blev en lugn hemma kväll. Ska flytta mina saker åt sidan imorgonbitti så att det går bra sen när flyttbudet ska hjälpa mig lyfta upp den as tunga madrassen upp till plan 3, utan hiss.


Nytt rum

Idag har det hänt otroligt mycket. Jag har fått tillgång till ett rum i en trea. Så det är underbart att få ett eget rum, även om tiden hittills varit underbar den med.

Efter kort eftertanke åkte jag till IKEA och införskaffade allt i möbelväg till mitt rum, som för tillfället är helt tom. Sitter på en luftmadrass och har datorn på en soptunna. På tisdag kommer möblerna med hemleverans. Ska bli så skönt att få ett helt färdigt rum. Har fått flytt-hjälp :) Så det ska bli fantastiskt när det blir klart.

Idag (så hemskt det låter) börjar skolan på riktigt... ska bli super kul, är rätt taggad för att plugga. Ska bli kul att träffa nytt folk och få börja lära mig saker.


Väl framme i Uppsala

Nu har jag landat i Uppsala. Har fixat mat för andra kvällen i rad. Får lägga upp bild på det när jag har fått internet på datorn. Tyvärr så fungerar det inte på min dator. Jag har halvt installerat mig i ett korridorsrum som jag tacksamt delar med en kille. Trångt, men det är ett ställe att sova på. Det positiva med att det är just på korridor är att man aldrig är ensam, det finns alltid någon som är vaken och vill prata.

Idag var jag även på inskriving på BMC för registering av deltagare på kursen och programmet. Ska läsa den första kursen i programmet tillsammans med en del som valt att läsa kursen fristående.

Efter inskrivningen så gick jag, tillsammans med två kursare, och fikade i stan. Fick en kort rundvandring till fiket, och sen fick jag och ena kursaren hitta till stationen själva. Men det gick bra, jag lyckades till och med ta rätt buss och kliva av på rätt hållplats.

På vägen hem gick jag inom en mataffär för att införskaffa mat till kvällens måltid. Köpte lite potatis, broccoli, korv och buljong. Sen gjorde jag en typ av gryta/soppa på det, även med morötter.



Nu bär det av...

Igår packade jag och sa "hejdå" till pojkvännen för en oviss framtid. Kommer saknar honom helt sjukt mycket, saknar honom redan och det har gått några timmar utan honom. Hoppas att vi ses snart, kanske redan i helgen. Kommer sakna kompisar och familj. Så alla känslor är otroligt blandade. Ena stunden skratt andra gråt. Är orolig för allt, nästan, men mest saknar jag killen.

Snart är det dags att bege sig till bussen för att sen sitta på tåget i flera timmar, och vara framme först 17.00. Känns helt sjukt att det redan är dags att åka. Känns som om det var igår som jag ansökte via studera.nu. Nästan som om det kommer som en chock, att det är NU jag ska åka.

Hoppas att jag kan sova på tåget, för det blev inte så mycket sömn inatt.


Frågestund

Här kan du ställa frågor om kost, träning, dieter, få tips och ideer och kommentera tex "pollen". Det som DU vill ha ut av denna blogg och påverka för din egen vinning.


Dagens middag

Här kommer äntligen det första ordentliga inlägget på min blogg.


Till middag idag lagade jag ungsbakad tupp med ris och chilisås. Till det så blev det så klart en sallad med de varor som behövde gå åt, blandat med andra godsaker. I min sallad idag hade jag hackade morötter, isbergssallat, majskorn, skurna tomater, rödlök och gurka. Som en liten smakhöjare brukar jag ha i olivolja, lite salt och peppar, men smaka av efter egen smak och tycke.

Till efterrätt blev det en liten bit glass med pojkvännens underbara hemgjorda chokladsås, som bland annat är gluten, ägg och mjölkfri. Som en snygg, god och nyttig detalj, en physalis.




Studier

Här kan du läsa om mina studier och min väg till Dietistexamen. Kanske finner du även tips och ideer här.

Bild från http://www.uu.se/node605?pKod=SDI1Y&lasar=11/12  Datum; 2011-01-08 Klockan; 20,18



Bild hämtade från; http://www.uu.se/node605?pKod=SDI1Y&lasar=11/12 Datum; 2011-01-08

Recept

Här kan du få tips och ideer på recept för att måltidstillfällen, med hänsyn till olika sjukdomar och födoämnesöverkänsligheter.


Pannkaka med rårörda lingon och pärontärningar. Mycket smarrigt med päronen på som bryter av konsistensen genom att vara krispiga.

Konst och fotografi

Här kan du läsa om och titta på mina konstverk. Kanske finner du även ideer, inspiration och tillvägagångssätt.


Hantverk

Här kommer du att hitta inspiration, bilder och beskrivningar till olika hantverk, ex stickning och smycken, som jag gör själv.




RSS 2.0