Nyheter 2011-06-30

Surfar runt på internet för att hitta intressant fakta och plötsligt dyker denna artikel upp om cancer. Jätteintressant studie de håller på med och det ska bli spännande att se hur det går i forskandet om botemedel mot cancer. Det verkar ju jättesmidigt och praktiskt att detta proteinkomplex går in och "svälter" celler till de dör.

http://svt.se/2.108068/1.2467086/cancerdodande_mekanismer_kartlagda

Här är ytterliggare en intressant artikel. Den handlar om fetma och att forskare har beräknat hur mycket vi rör oss på jobbet, vilket är mindre idag än tidigare under 1900 - talet. Den kcal insparning som sker genom att vi rör oss mindre på jobbet, lär ha lett till ökade fall av fetma. Forskarna har räknat ut att "minskningen från år 1960 till år 2008 i genomsnitt är 140 kalorier per dag för män och 124 kalorier per dag för kvinnor." Vilket leder till att de kan räkna ut hur mycket befolkningen har gått upp bara pga detta. I Amerika vägde män 77 kg år 1960. "Den minskade förbränningen på arbetsplatserna borde ha ökat snittvikten till knappt 90 kilo i dag, enligt forskarna.
Detta stämmer förbluffande väl med verkligheten. 2006 låg snittvikten på 92 kilo, bara ett par kilo över forskarnas projektion." "För kvinnorna är resultatet snarlikt. År 1960 vägde de i snitt 65 kilo, vilket hade ökat till 78 kilo 2006, mycket nära projektionen som hamnade på 76 kilo." Citat hämtade från hemsidan nedan kl 18,00.
http://svt.se/2.108068/1.2466056/arbetet_gor_oss_feta

Spännande artikel. Hur tycker ni att man ska lösa det ekonomiska problemet som blir en följd av att äta glutenfritt?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ge-glutenintoleranta-ekonomiskt-stod_6264494.svd#after-ad

Länkar till sidor med mer information om celiaki.
http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Glutenintolerans/
http://www.celiaki.se/
Svenska celiakiförbundet har även ett forum på Facebook som är intressant, lärorikt och trevligt utbyte, där tas frågor upp om bl a celiaki, laktosintolerans, hur det är att åka på semester med olika sjukdomar osv osv.


Sen kan vi alltid läsa lite till om ehec, bakterien som stormade nyheterna.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Enterohemorragisk-E-coli-Ehec-/Ehec/
Det är tråkigt att höra om en ny bakterie som sprider skräck i våra svenska gårdar. Läs och ta till dig informationen.
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Efsa-och-ECDC-At-inte-raa-groddar/


Kollar runt lite på internet för att se hur kostdebatten ser ut idag och hittade denna intressanta studie som ska börja till hösten. Ska bli spännande att få följa den på nära håll, då jag själv studerar i Uppsala på samma institutuion som studien ska hållas på.
Vi håller ögonen öppna till hösten för att få följa studen så får vi förhoppningsvis ett resultat till årsskiftet.
http://svt.se/2.108068/1.2462178/7000_muffins_pa_sex_veckor


Mini jobb 2011-06-30

Jag har nyligen fått ett roligt uppdrag av en vän till mig. Uppdraget är att göra en matsedel för två veckor som passar henne perfekt. Vederbörande vill gå ner i vikt, så matschemat är anpassat efter det ändamålet. På ett sätt gör kcal - nedskärningen det svårare att näringsberäkna och göra ett näringsriktigt schema för två veckor, då det är lättare att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler om man kan äta mer. Denna typ av problem kan man se hos lågenergiförbrukare så som äldre och barn, varför det är av största vikt att äta varierat och näringsriktigt.

Jag tycker att det är ett jätteroligt litet projekt från min sida. Jag har tidigare gjort lite matsedlar som är näringsberäknade och anpassade på individnivå och har på så sätt fått inte lite vana i detta typ av arbete. Nu har jag även skapat "malltyper" vilket gör det lättare att i framtiden fortsätta näringsanpassa på individnivå. Jag är glad och tacksam över att jag fått förfrågan att göra ett schema till min vän, då det ger mig ett stort ansvar och visar på stor tillit till mig.
Dock finns det lite problem med att göra denna typ av arbete. Jag måste komponera en hel del måltider, som ska passa överrens med vad "patienten" vill äta och är van vid att äta. Samtidigt som jag föreslår nya måltider så ska det inte vara för dyrt eller över/under personens matlagningsförmåga, så det är många aspekter som ska räknas in. 
Jag önskar henne all lycka och välgång i allt och framförallt detta livsmål!


Dokumentärfilm 2011-06-09

Skolan har nu varit slut ett tag. Känns rätt skönt med sommarlov. Nu väntar jag bara på att samlat betyg från hela kursen.

Jag ser redan fram emot en ny termin, full med nya lärdomar och kunskap.


Jag såg nyligen på kunskapskanalen, på en dokumentärfilm som heter 10 saker du bör veta om bantning (10 things you need to know about losing weight). Tyvärr har SVTs rättigheter för att visa videon gått ut och därför har videon plockats bort från deras hemsida, varför jag inte kan länka till klippet på deras hemsida. Jag anser att det var en sevärd dokumentärfilm med en hel del intressanta aspekter. Jag hittade dokumentärfilmen i olika delar på youtube och länkar till de olika delarna i rätt följd.

http://www.youtube.com/watch?v=OcPsGBnwqSo

http://www.youtube.com/watch?v=6KpEYkFtzGY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=BvzvinPtVx0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=0fwI1hqAhDw&feature=related

Har ni frågor angående en del begrepp och ord som de använder i programmet så är ni varmt välkomna att fråga och undra i en kommentar nedan så ska jag svara och förklara så gott jag kan! :)

RSS 2.0