Näringslära 2011-05-26





Metabolasyndromet

Är en typ av sjukdom som ökar mer och mer i västvärlden. Metabol är något som har med ämnesomsättningen att göra, och syndrom är en grupp av sjukdomssymtom som hör ihop.
Metabolasyndromet förkortas MetS. 
MetS är en sammansättning av
  • Nedsatt glukostolernas
  • Fetma
  • Blodfettrubbning
  • Högt blodtryck

Nedsatt glukostolerans
Man kan ha hög insulinkänslighet. Det innebär att det behövs lite insulin för att släppa in glukos i cellerna. Fysisk aktivitet kan öka insulinkänsligheten.
Insulinresistent innebär att man har mycket låg insulinkänslighet. Det behövs mycket insulin för att glukos ska släppas in i cellerna.


MetS är förstadier till Diabetes typ II. I detta stadiet kan man gå tillbaka och bli frisk, men har man utvecklat Diabetes typ II så har man.

Fetma
Definieras på olika vis, bl a;
BMI över 30 
Midja/höftkvot (midjemåttet i cm/stussmåttet i cm). Midja/höftkvot, ökad risk för sjuklighet; - Män >1,0. - Kvinnor >0,8. 

Midjeomfång i cm Midjeomfång, ökad risk för sjuklighet - Män >94cm, - Kvinnor >80cm. Mycket ökad risk för sjuklighet - Män >102cm, - Kvinnor >88cm.
Risker med att ha fetma är att man har större risk att utveckla; hjärt - kärlsjukdomar, Diabetes typ II, högt blodtryck, höga blodfettsvärden, gikt, infertilitet artros, mm.
Behandling Livsstil - kost och motion
Här eftersträvar man en hälsosam viktnedgång på 0,5-1 kg i veckan (=2-4 kg/v), då vi endast vill tappa fettmassa och inte muskelmassa. Det är viktigt att se små framsteg som viktiga. Att gå ner 5% av sin vikt vid fetma minskar riskerna vid fetma.
VLCD/LCD
VLCD; very low calorie diet 400kcal/dag. (motsvarar kcal från 1,5 äpplen)
LCD; low calorie diet 500-1000kcal/dag. (motsvarar knappt 2-3,5 äpplen)
VLCD och LCD ska man helst göra under uppsikt av sjukvård (läkare, SSK, dietist) eller liknande team. Man kan få dålig andedräkt, muntorrhet, illamående, yrsel, magsmärtor av denna typ av behandling.
Kirurgi
Gastik bypass, innebär att man kopplar om strupen direkt till tunntarmen, så att maten man äter inte passerar magsäcken. Det gör att det inte får plats så mycket mat (ca 0,5 dl åt gången) och gör på så sätt att man äter mindre.
VBG (vertikal bandage gastroplasty), innebär att man snörper åt magsäcken så att den blir mindre. 
Duodelanswitch, innebär att man kopplar bort tunntarmens första del (duodenum - tolvfingertarmen). Detta gör man endast på patienter som är mycket överviktiga (BMI över 50).
En biverkning man kan få av ovanstående behandlingar är att man när man ätit för mycket känner hjärtklappning och kan bli kallsvettig, detta kallas för dumping.
Läkemedel
Finns receptbelagda läkemedel som man kan få mot övervikt. De kan verka lite olika. Ett sätt är att fettupptaget hämmas, men som bieffekt kan man få steatorré.
Beteendeterapi (KBT)
Man går i terapi för att förändra vanor - hittar problem och därefter sätt att går runt problemen.

Blodfettrubbning
Man har då onormala blodfettsnivåer av olika fetter i blodet. Man kan då få åderförfettning som i sin tur kan leda till blodpropp/hjärtinfarkt/stroke.
Det som påverkar blodfetterna i en positivt riktning är fysisk aktivitet, viktnedgång vid övervikt, omega 3 från fet fisk.

Högt blodtryck
Varför man får högt blodtryck kan bero på att kärlen blir mindre elastiska, åderförfettning, arv, fetma - framförallt bukfetma, stress, höga alkoholintag, kostvanor, salt.
Det som kan sänka blodtrycket är fysisk aktivitet, viktnedgång vid övervikt, minskad eller ingen alkoholkonsumtion, minskat saltintag.


Heta tips 2011-05-19

Något som jag länge varit "rädd" för är alla bakterier i en disktrasa. Känner du igen dig!? Det är något av det läskigaste jag vet, att plocka upp en disktrasa och känna hur den unkna stanken från trasan sprida sig. Då kan jag inte använda den, för jag upplever att det jag ska torka av blir mer smutsigt efter än före avtorkningen.
Heta tips för att detta inte ska ske, är att koka trasan i minst 5 min. På detta sätt dödar man bakterier, inte alla men många. Sporer lever dock kvar, men det är bättre att koka trasan än att inte göra något åt det alls. Byt disktrasa ofta, minst en gång i veckan. Torka inte upp mejeriprodukter med trasan och använd den inte på golvet. 


Tenta III avklarad 2011-05-17

Nu så, är alla terminens skriftliga tentor avklarade. Känns skönt att kunna lägga det bakom sig. Nu är det bara att sikta mot seminariet på måndag och tills dess läst 300, vilket seminariet är på. Sen har vi ju slut klämmen i veckan som kommer, med inlämning, redovisning i 2 h och ytterliggare ett seminarie.

Det är helt otroligt vad denna termin har gått fort. Jag kan inte förstå att jag nyss flyttade hit och nu är dags för sommarlov. Snart har väl dessa tre år som utblidningen tar, också susat förbi och sen står jag där som legitimerad dietist. 
Har ni sett att jag har lagt till en länk till en blogg? Kolla gärna in den :) Pumba goes Timon! Handlar om två positiva tjejer som jobbar för att uppnå sina mål och komma i bättre form, för mer info kolla in deras sida.


Crème brûlée 2011-04-11

Fick för mig att testa göra den omtalade crème brûléen som sägs ta lååång tid att göra. Jag tyckte inte att det var så svårt som en del säger att det är. Jag tyckte att det var roligt och enkelt att baka ihop denna efterrätt. Jag har alltid fått för mig att det ska ta så lång tid och att det ska vara svårt att göra crème brûlée, men jag tycker att det var få punkter att följa och att det som tar tid är själva kylningsprocessen, vilket man kan förkorta.


Crème brûlée 4 portioner, tid 30 min + 1 h i ugnen + 4-8 h i kylen.


 

Ingredienser;

3 dl grädde

1 dl mjölk

3/4 dl socker

5 st äggulor

3 tsk vanillinsocker

Till det knäckiga "locket"

3 msk brun farin (el. dylikt)


1.       Häll grädde, socker och mjölk i en kastrull och koka upp.

2.       Vispa upp äggulorna i en bunke. Blanda i gräddblandningen. Rör ner vanillinsockret.

3.       Häll över smeten i fyra portionsformar som vardera rymmer minst 1,5 dl. Häll upp 1,5 dl i varje form.

4.       Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 150 C i en timme.

5.       Det är detta steg som tar tid, då formarna ska svalna i 8 timmar, gärna i kylen. Man kan fuska lite med tiden här om man vill, då jag ställde dem att svalna i 3-4 timmar.

6.       Strö brun farin över formarna och "grilla" i ugnen i 250 C, tills sockret smält och fått en härlig brun färg. Låt ugnsluckan vara lite öppen.

7.       Klart!


Ett vattenbad fixar man genom att ta en större form och fylla den med vatten, så att det går till hälften på portionsformarna. Ställ ner portionsformarna i vattenbadet och grädda allt i ugnen.


Hoppas det smakar!



Steg 1.

Steg 2 del 1.

Steg 2 del 2.

Steg 3.

Steg 4.

Steg 5.

Steg 6.

Steg 7.

Studier 2011-05-08

Nu är ytterliggare en muntlig examinations tenta avklarad, med ett gott betyg. Känns skönt att veta att det "endast" är en bauta tenta, några inlämningsuppgifter och lite smått kvar. Helt otroligt vad terminen gått fort, och snart är det sommarlov. Längtar efter sommaren, samtidigt som jag tror att jag kommer sakna studentlivet, med allt vad det innebär, under sommaren.

Jag börjar nu bli en riktigt student. Jag har en cykel och ett studentrum i korridor inom räckhåll. Jag har snart läst en hel termin här och fått sjukt många nya vänner, samtidigt som jag saknar dem "hemifrån". Jag har överlevt ekonomiskt och fått allt att funka riktigt bra. Jag åkte hit med en ryggsäck utan att veta vart jag skulle sova första natten, men allt löste sig, som vanligt.


Studier 2011-05-04

Sorry att jag inte har lagt upp nya inlägg på länge. Jag kan väl lite försiktigt skylla på att jag har haft mycket att göra, som vanligt och som alla andra.

Nu är två muntliga tentor avklarade, två inlämningar snart klara, en muntlig tenta imorgon, och sen en saftig tenta på tisdag om en vecka. Så efter det kanske jag är lite mer människa och har förhoppningsvis mer tid att blogga då. De två muntliga avklarade tentorna har varit på nästa alla (alla utom 2) mineralämnen samt ett seminarie om en artikel för att lära oss att analysera artiklar och vetenskaplig skrift. Och för att inte glömma så har vi även hunnit med att ha ett artikelsemunarium. Inlämningsuppgiften som redan är inlämnad var en kostregistreringsrapport och den som ska lämnas in är en fältarbetes sammanfattning. Den muntliga tentan imorgon kommer att handla om alla de 8 B - vitaminerna. Tentan som komma skall kommer att handla om, C - vitamin, syra/bas balans, vatten och elektrolyt balans, alkohol (som energigivare), och det stora avsnittet om METABOLISMEN.

Vad är då metabolism kanske du tänkte, och det är en bra och svårt fråga att besvara, men kort sagt, det handlar om hur kroppen tillgodogör sig energi/ämnesomsättning, uppbyggnad, nedbrytning och omvandling.


RSS 2.0