Surdegsbakning 2011-03-15
Surdegsbakning, ett litet projekt, kan man säga. Fick min deg från mamma som jag nu har transporterat hit till min bostad. Ska bli spännande att hålla den vid liv och baka med den. Surdeg sänker GI värdet på brödet.
Här är den när den jäser. Har "matat" den för att kunna baka med den dagen efter. Stod på mjöl paketet, grovt malet rågmjöl, hur man kan starta en surdeg och hur man ska mata och ta hand om den. Det står även hur man ska baka brödet. Kanske var det bara på det paketet som jag köpte, som det står så på.
Beroende på hur man vill ha sitt surdegsbröd så bakar man på olika delar vetemjöl/rågmjöl. Har man i mer rågmjöl blir det ett grövre bröd, medan det på vetemjöl blir mera fluffigt och vitt.
Ingredienser;

Här är den när den jäser. Har "matat" den för att kunna baka med den dagen efter. Stod på mjöl paketet, grovt malet rågmjöl, hur man kan starta en surdeg och hur man ska mata och ta hand om den. Det står även hur man ska baka brödet. Kanske var det bara på det paketet som jag köpte, som det står så på.
För att starta en surdeg behövs 1,5 dl vatten och 1 dl finmalet rågmjöl som får stå i rumstemperatur, i en glasburk som rymmer ca 5dl, med ett lock på, som INTE får sitta åt endast ligga på. Är det åtskruvat så kommer bakterierna i degen att få syrebrist.
Dag två, ska den matas lite med 0,5 dl finmalet rågmjöl och 0,5 dl vatten.
Låt den stå i rumstemperatur till dag fyra.
Dag fyra, nu är grunden klar och degen kan förvaras i kylen eller i frysen. Förvaras den i kylen ska den matas en gång i veckan med 0,5 dl vatten och 0,5 dl finmalet rågmjöl. Man kan gärna mata den innan man ska baka ut den. Blir den för stor så häll ut en del, men spara minst 1dl av degen.

Beroende på hur man vill ha sitt surdegsbröd så bakar man på olika delar vetemjöl/rågmjöl. Har man i mer rågmjöl blir det ett grövre bröd, medan det på vetemjöl blir mera fluffigt och vitt.
Ingredienser;
5 dl 37gradigt vatten.
1 dl surdegsgrund. Spara minst 1 dl i glasburken!
12 mjöl, sen är det upp till dig att disponera mjölsorterna efter ditt tycke. I brödet ovan har jag tagit 30/70. 30 % vetemjöl och 70 % rågmjöl.
1/4 jäst.
Ev. ett rivet äpple eller vad man nu kan komma på att ha i.
- Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke.
- Häll ner ca 1 dl av surdegsgrunden i bunken.
- Blanda ner mjölet.
- Låt jäsa i 1 h under bakduk.
- Baka ut och lägg på plåt gärna en plåt med kanter så att inte degen rinner över.
- Låt jäsa i 1 h under bakduk.
- Sätt ugnen på 250grader.
- Snitta brödet så att det får en fin skorpa.
- Ställ in brödet i 10 min.
- Sänk värmen på ugnen till 200grader.
- Låt brödet vara kvar i ugnen tills mitten har stelnat. Testa med en gaffel. Stick degen, dra ur gaffeln, är den kladdig och degig är brödet inte klart. Är gaffeln nästan ren är brödet klart. Det brukar ta ca 45 min för det att bli klart när man gör ett stort bröd av det.
- Ta ut brödet när det är klart, knacka på det för att höra om det låter ihåligt, då är det klart.
- Packa in brödet i en handduk och låt det vila ett par timmar upp till ett dygn.
- Nu är det bara att äta!

Hoppas att det smakar!
Kommentarer
Trackback