Apelsin sylt 2011-02-08

Idag fick jag lite spatt och fick för mig att jag skulle testa att göra egen apelsin marmelad/sylt. Så jag köpte apelsiner på väg hem från skolan.
När jag kom hem kom jag på att det kan vara bra att kika lite på ett recept så jag fick ett hum om hur man går till väga.
Apelsin sylt med en touch av ingefära och chili. ca 0,5L, tid 2h
Ingredienser;
1 stor apelsin
ca 1 tsk riven ingefära
ca 1 tsk finhackad chili
ca 4 dl vatten
ca 2 dl socker
ca 2 dl syltsocker

  1. Diska apelsinen.
  2. Finhacka apelsinen (skalet ska vara med) i så små bitar som du vill ha dem då du äter sylten. Beroende på hur besk du vill ha sylten, reducera skalmängden, då skalen ger en lite besk eftersmak. Själv tog jar med allt skal.
  3. Riv ingefäran
  4. Finhacka chilin.
  5. Koka vatten, apelsin, ingefära och chili på medelvärme i ca 1 timme. Börja med 2 dl vatten och tillsätt resten under kokningen så att det inte kokar tort. Det har kokat klart när apelsinskalen mjuknat och börjat koka sönder. Sylten har nu tjocknat en del och börjar bli klistrig/kletig.
  6. Tillsätt syltsockret och koka ca 20 min.
  7. Tillsätt socker efter smak och låt det koka ihop i ca 10 min.
  8. Låt det svalna av och häll sedan upp på burkar.

Hoppas det smakar!

Själv är jag mycket nöjd med resultatet med tanke på att jag inte gjort sylt på citrus tidigare. Smaken är dessutom helt underbar, kommer nog inte köpa apelsinmarmelad mer. Jag tyckte att det var enkelt att "slänga ihop" sylten då den gör sig själv när den kokar. Det är inte så mycket jobb som man kan tro och med tanke på resultatet så är det helt klart värt det, enligt mig.


Visst ser det gott ut?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0