Brödbakning 2011-02-12
Idag bakade jag och min kille bröd. Det är så underbart gott. Varför vi fick för oss att baka var då vi skulle köpa ett bröd till honom, och han började titta runt lite och valde ett som påminde om ett hembakat bröd. Så kollade vi på innehållsförteckningen och kände efter, att det skulle smaka sjukt mycket godare om vi bakade själva, så att så fick det bli. Så istället för att köpa en limpa för ca 25 kr så köpte vi jäst för 1,50 kr. Så fick vi ett godare bröd, bakat med äkta kärlek och gemenskap. Det är dessutom kul att göra saker ihop.
Äkta kärleksbröd. Två limpor, tid ca 2h. (brödet ska jäsa i 1 h och stå i ugnen 0,5h, bakningen tar ca 10 min)
Ingredienser;
Hoppas att det smakar!
Ovan; Punkt 4
Ovan; punkt 6
Ovan; efter att brödet jäst i 30 min första gången.
Innan jäsning nr 2.
Efter jäsning nr 2, pensling och garnering.
Nu är det klart för förtäring! (punkt 12)
Äkta kärleksbröd. Två limpor, tid ca 2h. (brödet ska jäsa i 1 h och stå i ugnen 0,5h, bakningen tar ca 10 min)
Ingredienser;
5 dl vatten
1 pkt jäst
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
10-15 dl vetemjöl
(pumpakärnor ca 1 dl, müslie/havregryn ca 0,5 dl)
Salt till garnering samt vatten till pensling
(bakplåtspapper, kökshandduk)
- Värm vattnet till 37 grader C.
- Smula ner jästen i bunken.
- Tillsätt salt, socker och olivolja.
- Tillsätt vattnet och rör tills jäsen löst sig.
- Blanda i mjölet tills det blivit en deg som släpper från bunkens kanter.
- Lägg över bakduken och låt jäsa i ca 30 min.
- Baka ut limporna på mjöla bakbord. (Tillsätt pumpa frön i det ena brödet).
- Sätt på ugnen på 175-200 grader C.
- Lägg upp på plåten och låt jäsa i ytterliggare 30 min.
- Pensla limporna och strö över lite salt på brödets yta. Ev strö över lite müslie/havregryn.
- Ställ in mitt i ugnen för att gräddas i ca 30 min. (Diska under tiden brödet är i ugnen)
- Ställ för att vila/svalna och avnjut det härliga brödets smaker.
Hoppas att det smakar!

Ovan; Punkt 4

Ovan; punkt 6

Ovan; efter att brödet jäst i 30 min första gången.

Innan jäsning nr 2.

Efter jäsning nr 2, pensling och garnering.

Nu är det klart för förtäring! (punkt 12)
Kommentarer
Trackback