Nyckelhålsmärkning 2011-07-08
Jag tänkte reda ut det här med nyckelhålsmärkning. Nyckelhålsmärkning är till för att konsumenten lättare ska kunna göra hälsosamma val. De produkter som är nyckelhålsmärkta innehåller mindre mängd salt, socker, mindre och nyttigare fett och mer kostfiber och fullkorn än andra produkter av samma slag (ex. knäckebröd). "För nyckelhålsmärkta livsmedel gäller också att de inte får innehålla sötningsmedel och att högst två procent av det fett som ingår i produkter får vara industriellt framställda transfetter. Villkoren bygger på nordiska närningsrekommendationer, vilka i sin tur är baserade på vetenskaplig forskning."
Livsmedel som kan nyckelhålmärkas är frukt och bär, grönsaker och potatis, färdiga rätter, bröd och spannmålsprodukter, kött och chark, fisk och skaldjur, mejeriprodukter, vegetabiliska produkter och matfett.
Nyckelhålsmärkningen finns i hela norden, med samma regler då myndigheterna i Sverige, Danmark och Norge, tillsammans bestämt vad som krävs för att en produkt ska få märket.
”Sedan juni 2009 gäller nya kriterier för nyckelhålet. De innebär bland annat
- krav på fullkorn för spannmålsgrupper, till exempel mjukt och hårt bröd
- skärpta villkor inom färdigmatgrupperna
- skärpta villkor för sockerarter och salt i några grupper
- utvecklade villkor för fiskprodukter.
Två nya livsmedelsgrupper får nyckelhålsmärkas - oljor och flytande margarin samt smörgåsar, baguetter med mera.”
Citat från http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Nyckelhalet/#nilka3
Uppdaterad: 2011-04-26