Grönsaker 2011-10-15
Nu håller vårt skolarbete på att blir mer och mer praktiskt och vi läser nu om livsmedel, hur man tillagar dem på bästa sätt osv osv. Vi har nyligen läst om grönsaker, frukter och rotfrukter och jag tänkte nu göra lite inlägg om det. Hoppas att det ska falla er i smaken!?
Man bör förvara grönsaker svalt och mörkt för att behålla dem i "orginalskick" så länge som möjligt. Växter, precis som vi människor behöver näring för att överleva. Efter skörd börjar grönsakerna svälta och börjar då "äta up sig själva" och vi får då resultatet att de börjar bli mjukare och skrumpna, torka ihop och bli övermogna. Detta är en process som vi inte kan stoppa, men dämpa genom korrekt förvaring.
Som ni säkert har hört, så ska man inte förvara äpplen med andra frukter för då mognar de snabbare. Det stämmer och det beror på att äpple är den frukt som utsöndrar mest Etengas, vilket är en gas som alla frukter och grönsaker utsöndrar, mer eller mindre. Denna gas kan vi kalla för mognads gas. Om man då separerar olika frukter och grönsaker från varandra kan man öka hållbarheten på dem. Hur gör man enkelt detta då? Jo, genom att ha olika lådor i kylen (då vi även behåller luftfuktigheten på ett bra sätt så att livsmedlet inte torkar ut) eller skafferiet.
Första frågan man kanske bör ställa sig är; Vad är en grönsak? Det är en svår fråga att besvara, men ett svar skulle kunna vara att grönsaker är sådant som används som grönsak. Detta är ne.se definition av grönsak; "grönsak [grön`- el. grö`n-]subst. ~en ~er
ORDLED: grön--sak-en
• (ofta plur.) (odlad) köksväxt vars blad, skott, (omogna) frukter eller frön används som födoämne el. ibl. som krydda
ORDLED: grön--sak-en
• (ofta plur.) (odlad) köksväxt vars blad, skott, (omogna) frukter eller frön används som födoämne el. ibl. som krydda
Man kan dela upp grönsaker i olika underkategorier så som;
- Rotfrukter. Då man använder växtens underjordiska delar som livsmedel ex; rotknölar/amrötter; morot och palsternacka, stamdelar; potatis och jordärtskocka.
- Stjälk - och stamväxter. ex; fänkål och broccoli.
- Bladgrönsaker. ex; kålväxter; vitkål, lökväxter; gullök, purjolök.
- Blomgrönsaker. ex; blomkål.
- Fruktgrönsaker. Då frukten utvecklas från blommans fruktämne, ex; gurka och tomat.
- Frögrönsaker. ex; linser och ärtor.
- Kryddväxter. ex; senap och dill.
- Svamp. ex; mikrosvampar; i ex mögelost, makrosvampar; kantarell.
Man bör förvara grönsaker svalt och mörkt för att behålla dem i "orginalskick" så länge som möjligt. Växter, precis som vi människor behöver näring för att överleva. Efter skörd börjar grönsakerna svälta och börjar då "äta up sig själva" och vi får då resultatet att de börjar bli mjukare och skrumpna, torka ihop och bli övermogna. Detta är en process som vi inte kan stoppa, men dämpa genom korrekt förvaring.
Som ni säkert har hört, så ska man inte förvara äpplen med andra frukter för då mognar de snabbare. Det stämmer och det beror på att äpple är den frukt som utsöndrar mest Etengas, vilket är en gas som alla frukter och grönsaker utsöndrar, mer eller mindre. Denna gas kan vi kalla för mognads gas. Om man då separerar olika frukter och grönsaker från varandra kan man öka hållbarheten på dem. Hur gör man enkelt detta då? Jo, genom att ha olika lådor i kylen (då vi även behåller luftfuktigheten på ett bra sätt så att livsmedlet inte torkar ut) eller skafferiet.
Näringsinnehållet i grönsaker är bra då de innehåller höga mängder vitaminer och mineralämnen (mikronutrigenter) till mängden energi, dvs att man kan äta mycket utan att få i sig mycket energi men samtidigt få i sig större mängder mikronutrigenter. Man får även i sig kostfiber, vilket en frisk mage generellt tycker om.


Kommentarer
Trackback