Storkoket 27-01-11
Idag är det dags för storkok. Jag och en vän har bestämt oss för att laga mat ihop idag, olika rätter men att man har varandras sällskap. Alltid mycket trevligare att laga mat i gott sällskap. Man ska ju laga med kärlek ;) så blir det godare och det känns bättre i magen.
Till dagens storkok har jag bland annat använt ingredienser från inköpet den 26-01-11.
Kycklinggryta "a la hot paprika". 8-12 portioner, tid ca 2 h.
Ingredienser;
Hoppas det smakar!
Budget för måltiden; kyckling; ca 50 kr, krossade tomater 10 kr, gul lök 2 kr, paprika grön 15 kr, paprika gul 5 kr, paprika röd 7 kr, chili 8 kr, purjolök 5 kr, röda linser 7 kr, quinoa 5 kr, vitlök 2 kr, buljong ca 2 kr, matfett ca 0,5 kr. totalt; 118,5 kr.
Mycket gott! Rekommenderas verkligen! Vill man ha det lite mindre "hot" så minska på mängden chili.
Till dagens storkok har jag bland annat använt ingredienser från inköpet den 26-01-11.
Kycklinggryta "a la hot paprika". 8-12 portioner, tid ca 2 h.
Ingredienser;
650 g kyckling
800 g krossade tomater
2 st gula lökar (222g)
2 klyftor vitlök (9g)
1 st purjolök (162g)
1 st chili (18g)
1 st gul paprika (182g)
2 st grön paprika (386g)
2 st röd paprika (261 g)
2 st buljongtärning (22g)
2,5 dl röda linser (225g)
2 port (enligt paketet) vit quinoa (0,5 dl, 70g)
matfett att steka i
1 L vatten
salt
peppar
Kastrull på ca 5 L
- Tag fram alla ingredienser.
- Skölj alla grönsaker och skala gullökarna.
- Hacka upp gullök i små bitar och lägg i en skål. Skär purjolöken och lägg i samma skål. Pressa vitlök och lägg i lökskålen.
- Rensa paprikorna och skär upp i bitar med storlek på ung 2*2 cm och lägg i en skål.
- Hacka upp chilin.
- Skär upp kycklingen i små bitar, ca 1*1*1 (cm3).
- Bryn på all lök i mattfettet. Låt det bryna i ca 5-10 min i en stor kastrull, ca 5 L. Tillsätt salt och peppar.
- Tillsätt buljongtärningarna och låt de smälta ned i lökblandningen.
- Tillsätt kycklingen och bryn tills kycklingen är "stekt"/klar, ca 10 min.
- Tillsätt paprikan, chilin och de krossade tomaterna.
- Låt koka upp
- Tillsätt vattnen
- Tillsätt de röda linserna, koka upp och låt sjuda i ca 15-30 min, till det har fått en fin matig konsistens.
- Koka under tiden upp vatten och följ anvisningarna på quinoa paketet för att "göra" quinoan.
- Smaka av med salt och peppar efter eget tycke och smak.
- Häll upp soppskål/djuptallrik och häll över quinoa efter smak.
Hoppas det smakar!
Budget för måltiden; kyckling; ca 50 kr, krossade tomater 10 kr, gul lök 2 kr, paprika grön 15 kr, paprika gul 5 kr, paprika röd 7 kr, chili 8 kr, purjolök 5 kr, röda linser 7 kr, quinoa 5 kr, vitlök 2 kr, buljong ca 2 kr, matfett ca 0,5 kr. totalt; 118,5 kr.
Budget/portion: ca 15 kr/portion om man gör 8 portioner, ca 12 kr/portion om man gör 10 portioner, ca 10 kr/portion om man gör 12 portioner.


Mycket gott! Rekommenderas verkligen! Vill man ha det lite mindre "hot" så minska på mängden chili.
Kommentarer
Trackback