Lite fakta om antioxidanter och fria radikaler 2011-07-04


Antioxidanter släpper ifrån sig elektroner för att den fria radikalen ska kunna fylla sitt yttersta skal med elektroner (uppnå ädelgalsstruktur).



De fria radikalerna bildas bland annat naturligt i kroppen men kan motverkas av antioxidanter. Antioxidanter kan tillföras via kost men bildas även dem naturligt i kroppen. Fria radikaler bildas i cellerna när de använder syre i ämnesomsättningen, d.v.s. när cellen (mitokondrien) gör om maten vi ätit till energi.
De fria radikalerna kan göra skada i vår kropp genom att sno elektroner där de inte ”ska”. De kan ta elektroner från t.ex. DNA och RNA, fettsyror i cellmembran och svavelinnehållande enzymer. Om elektroner saknas i DNA och RNA så kan de leda till förändringar i genmaterialet och bilda mutationer som sedan kan leda till cancer. Skadas fettsyrorna i cellmembraner (cellens yttervägg) kan det leda till att bland annat genomsläppligheten till och från cellen skadas. Hjärt-kärlsjukdom kan uppstå genom att lipoproteiner (speciellt LDL) oxiderar och endotelceller förstörs.
Forskning visar att C – vitamin har antioxidantverkan i låga doser medan i för höga doser övergår till att vara en prooxidant (påskyndar oxidationen). Vitamin E har även antioxidantverkan, och verkar spela ett positivt samband med vitamin C.
Antioxidant är inte samma sak som vitamin! Dock kan en del vitaminer vara antioxidanter.
Sambandet mellan en stor konsumtion av frukt och grönt har visat sig gynnsamt genom att minska risken för många olika folksjukdomar, varför man rekommenderar en konsumtion av minst 500 g frukt och grönt/dag. På detta sätt får man även i sig antioxidanter.
