Crème brûlée 2011-04-11
Fick för mig att testa göra den omtalade crème brûléen som sägs ta lååång tid att göra. Jag tyckte inte att det var så svårt som en del säger att det är. Jag tyckte att det var roligt och enkelt att baka ihop denna efterrätt. Jag har alltid fått för mig att det ska ta så lång tid och att det ska vara svårt att göra crème brûlée, men jag tycker att det var få punkter att följa och att det som tar tid är själva kylningsprocessen, vilket man kan förkorta.
Crème brûlée 4 portioner, tid 30 min + 1 h i ugnen + 4-8 h i kylen.
Ingredienser;
3 dl grädde
1 dl mjölk
3/4 dl socker
5 st äggulor
3 tsk vanillinsocker
Till det knäckiga "locket"
3 msk brun farin (el. dylikt)
1. Häll grädde, socker och mjölk i en kastrull och koka upp.
2. Vispa upp äggulorna i en bunke. Blanda i gräddblandningen. Rör ner vanillinsockret.
3. Häll över smeten i fyra portionsformar som vardera rymmer minst 1,5 dl. Häll upp 1,5 dl i varje form.
4. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen i 150 C i en timme.
5. Det är detta steg som tar tid, då formarna ska svalna i 8 timmar, gärna i kylen. Man kan fuska lite med tiden här om man vill, då jag ställde dem att svalna i 3-4 timmar.
6. Strö brun farin över formarna och "grilla" i ugnen i 250 C, tills sockret smält och fått en härlig brun färg. Låt ugnsluckan vara lite öppen.
7. Klart!
Ett vattenbad fixar man genom att ta en större form och fylla den med vatten, så att det går till hälften på portionsformarna. Ställ ner portionsformarna i vattenbadet och grädda allt i ugnen.
Hoppas det smakar!

Steg 1.

Steg 2 del 1.

Steg 2 del 2.

Steg 3.

Steg 4.

Steg 5.

Steg 6.

Steg 7.