Näringslära 2011-05-26





Metabolasyndromet

Är en typ av sjukdom som ökar mer och mer i västvärlden. Metabol är något som har med ämnesomsättningen att göra, och syndrom är en grupp av sjukdomssymtom som hör ihop.
Metabolasyndromet förkortas MetS. 
MetS är en sammansättning av
  • Nedsatt glukostolernas
  • Fetma
  • Blodfettrubbning
  • Högt blodtryck

Nedsatt glukostolerans
Man kan ha hög insulinkänslighet. Det innebär att det behövs lite insulin för att släppa in glukos i cellerna. Fysisk aktivitet kan öka insulinkänsligheten.
Insulinresistent innebär att man har mycket låg insulinkänslighet. Det behövs mycket insulin för att glukos ska släppas in i cellerna.


MetS är förstadier till Diabetes typ II. I detta stadiet kan man gå tillbaka och bli frisk, men har man utvecklat Diabetes typ II så har man.

Fetma
Definieras på olika vis, bl a;
BMI över 30 
Midja/höftkvot (midjemåttet i cm/stussmåttet i cm). Midja/höftkvot, ökad risk för sjuklighet; - Män >1,0. - Kvinnor >0,8. 

Midjeomfång i cm Midjeomfång, ökad risk för sjuklighet - Män >94cm, - Kvinnor >80cm. Mycket ökad risk för sjuklighet - Män >102cm, - Kvinnor >88cm.
Risker med att ha fetma är att man har större risk att utveckla; hjärt - kärlsjukdomar, Diabetes typ II, högt blodtryck, höga blodfettsvärden, gikt, infertilitet artros, mm.
Behandling Livsstil - kost och motion
Här eftersträvar man en hälsosam viktnedgång på 0,5-1 kg i veckan (=2-4 kg/v), då vi endast vill tappa fettmassa och inte muskelmassa. Det är viktigt att se små framsteg som viktiga. Att gå ner 5% av sin vikt vid fetma minskar riskerna vid fetma.
VLCD/LCD
VLCD; very low calorie diet 400kcal/dag. (motsvarar kcal från 1,5 äpplen)
LCD; low calorie diet 500-1000kcal/dag. (motsvarar knappt 2-3,5 äpplen)
VLCD och LCD ska man helst göra under uppsikt av sjukvård (läkare, SSK, dietist) eller liknande team. Man kan få dålig andedräkt, muntorrhet, illamående, yrsel, magsmärtor av denna typ av behandling.
Kirurgi
Gastik bypass, innebär att man kopplar om strupen direkt till tunntarmen, så att maten man äter inte passerar magsäcken. Det gör att det inte får plats så mycket mat (ca 0,5 dl åt gången) och gör på så sätt att man äter mindre.
VBG (vertikal bandage gastroplasty), innebär att man snörper åt magsäcken så att den blir mindre. 
Duodelanswitch, innebär att man kopplar bort tunntarmens första del (duodenum - tolvfingertarmen). Detta gör man endast på patienter som är mycket överviktiga (BMI över 50).
En biverkning man kan få av ovanstående behandlingar är att man när man ätit för mycket känner hjärtklappning och kan bli kallsvettig, detta kallas för dumping.
Läkemedel
Finns receptbelagda läkemedel som man kan få mot övervikt. De kan verka lite olika. Ett sätt är att fettupptaget hämmas, men som bieffekt kan man få steatorré.
Beteendeterapi (KBT)
Man går i terapi för att förändra vanor - hittar problem och därefter sätt att går runt problemen.

Blodfettrubbning
Man har då onormala blodfettsnivåer av olika fetter i blodet. Man kan då få åderförfettning som i sin tur kan leda till blodpropp/hjärtinfarkt/stroke.
Det som påverkar blodfetterna i en positivt riktning är fysisk aktivitet, viktnedgång vid övervikt, omega 3 från fet fisk.

Högt blodtryck
Varför man får högt blodtryck kan bero på att kärlen blir mindre elastiska, åderförfettning, arv, fetma - framförallt bukfetma, stress, höga alkoholintag, kostvanor, salt.
Det som kan sänka blodtrycket är fysisk aktivitet, viktnedgång vid övervikt, minskad eller ingen alkoholkonsumtion, minskat saltintag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0